Wednesday, 18 April 2012

FASHION MEETS TALENT OURANIA KAY - exclusive interview

PHOTO: THODORIS KAIMENAKIS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: MIKAEL CHALIKIAS

Είναι νέα, ταλαντούχα και ό,τι πιο φρέσκο έχει να παρουσιάσει το fashion design στην Ελλάδα: η Ourania Kay αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον δημιουργικά μυαλά στον χώρο της μόδας. Κάθε της συλλογή γίνεται ανάρπαστη, κάθε συμμετοχή της στην AXDW μένει χαραγμένη στη μνήμη των θεατών για μέρες ενώ στο ενεργητικό της έχει μεταξύ άλλων και το βραβείο του Best Catwalk αποδεικνύοντας πως όχι μόνο ξέρει να δημιουργεί συλλογές, αλλά πως το κορίτσι αυτό έχει όραμα. Ξέροντας ελάχιστα για εκείνη και θέλοντας να μάθω ακόμα περισσότερα, προσπάθησα μέσα από την συγκεκριμένη συνέντευξη να γνωρίσω αφενός ακόμα καλύτερα την ίδια σαν άνθρωπο και αφετέρου την σχεδιάστρια Ourania Kay και τις συλλογές της. Κατάφερα και τα δυο! 


01) Από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να δείχνει ενδιαφέρον για τη μόδα; 
Κυρίως από την εφηβεία μου αλλά μόνο ως καταναλώτρια και αυτό γιατί ήμουν αρκετά τυχερή ώστε να μπορώ να αγοράζω σχεδιαστικά ρούχα, περιοδικά μόδας, και να παρακολουθώ τις εκάστοτε τάσεις.  

02) Κεφάλαιο FashionDesigner: Πότε και πως ξεκίνησε;
Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στα χρηματοοικονομικά κλήθηκα να αποφασίσω για το μέλλον μου ώριμα και τότε συνειδητοποίησα πως μόνο εάν ασχολιόμουν με το ρούχο θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένη. Παρόλο που στην αρχή ήθελα να γίνω στυλίστρια, στην σχολή μου στο Παρίσι βρέθηκα να κάνω πατρόν και να ράβω γιατί σε τέτοιου είδους σχολές δεν σου δίνεται το περιθώριο να παραλείψεις κάποιο μάθημα και οφείλεις να έχεις γνώσεις για όλα. Αναγκάζεσαι να μάθεις όλη την διαδικασία παραγωγής του ρούχου από το Α ως το Ω και μετά να επιλέξεις ποιον κλάδο θα ακολουθήσεις.


03) Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σου μαθήτευσες πλάι σε γνωστά ονόματα του χώρου όπως Hussein Chalayan ενώ βρέθηκες σε Grazia Paris, Salon de Prêt-a-porter και Premiere Vision. Τι ρόλο έπαιξαν οι συνεργασίες αυτές στο ξεκίνημα σου;
Η συνεργασία μου με τον Hussein Chalayan σε 3 show του ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπειρίες για μένα μιας και μόνο εκεί μπορείς να καταλάβεις πραγματικά πόση δουλειά χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο και άρτιο show, πέρα από τα ρούχα. Η πίεση χρόνου, το άγχος , τα χίλια δύο που μπορούν να πάνε στραβά, η μουσική, τα μαλλιά, τα μοντέλα είναι πράγματα που τα μαθαίνεις μόνο εάν έχεις συμμετάσχει σε κάποιο show. Όσο για το Grazia αλλά και τις 2 εκθέσεις, έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο να αντιληφθώ πως λειτουργεί όλο το κύκλωμα της μόδας και πως πρέπει να το αντιμετωπίζεις όταν είσαι και εσύ μέρος του. 


Ourania_Kay SS2012 - PHOTO: Fenia Labropoulou

04) Παρά το νεαρό της ηλικίας σου είσαι ένα από τα πλέον καταξιωμένα πρόσωπα στο χώρο της μόδας, έχοντας μεταξύ άλλων “ντύσει” εμφανίσεις επωνύμων. Περίμενες μία τέτοια εξέλιξη τόσο σύντομα;
Σίγουρα όχι. Αυτή όμως είναι και η επιβεβαίωση πως τελικά πήρα την σωστή απόφαση όταν γύρισα για να εργαστώ στην Ελλάδα και να κάνω το δικό μου brand. Βέβαια δεν μπορώ να γνωρίζω πως θα ήταν τα πράγματα εάν είχα παραμείνει και εργαστεί στο Παρίσι, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που η δουλειά μου και οι κόποι μου ανταμείβονται και με το παραπάνω σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

05) Ποιο είναι το ύφος των ρούχων Ourania_Kay γενικά;
Γενικά η Ourania_Kay (ως brand) υποστηρίζει πάντα ένα ρούχο φορέσιμο όχι απαραίτητα casual αλλά ΠΑΝΤΑ ποιοτικά άψογο. Πιστεύω πως όσο θέαμα και να προσέφερα, αν το ρούχο μου δεν άξιζε ως προιόν δεν θα είχα κανένα λόγο να βρίσκομαι σε αυτόν τον χώρο. Η μόδα, εκτός από ένα είδος τέχνης, αντικειμενικά είναι ένα προιόν οπότε πρέπει να φροντίζεις πρώτα απ όλα το προιόν που διανέμεις στην αγορά να είναι ποιοτικά άψογο. 


06) Τα Catwalk σου είναι γνωστά για τα darkconcept με έμφαση κυρίως σε σκούρες χρωματικές παλέτες. Από πού πηγάζει η σκοτεινή αυτή πλευρά (σου);
Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς έτσι όπως φαίνεται τελικά. Γενικά ως άνθρωπος είμαι πολύ χαρούμενη και προτιμώ να αντιμετωπίζω τα πάντα θετικά. Ωστόσο η αγάπη μου προς το μαύρο χρώμα με χαρακτηρίζει κυρίως λόγο γούστου. Τώρα, όσον αφορά στα consepts, ποτέ δεν είναι κάτι συγκεκριμένο αυτό που θα με εμπνεύσει.


Ourania_Kay SS2012 - PHOTO: Fenia Labropoulou

07) Ποια είναι η γυναίκα της συλλογής σου – πως την οραματίζεσαι;
Είναι δυναμική, με πολύ έντονη προσωπικότητα. Το ντύσιμό της είναι κατά κάποιο τρόπο «ανδρόγυνο» ενώ γίνεται απόλυτα θηλυκή όπου χρειάζεται αποφεύγοντας τις υπερβολές και τα κραυγαλέα στυλιστικά ατοπήματα.


08) Είσαι από τις λίγες FashionDesigners που σχεδιάζει και αντρικά. Πως προέκυψε και που απευθύνεσαι;
Πάντα είχα μία ιδιαίτερη αγάπη στο αντρικό ρούχο. Όταν κληθήκαμε να επιλέξουμε ειδίκευση στην σχολή την πρώτη εβδομάδα είχα δηλώσει αντρικό ρούχο αλλά η συνειδητοποίηση της κατανομής της αγοράς με έκανε να αλλάξω και να ειδικευτώ στο γυναικείο. Πολύ αργότερα βέβαια κατάλαβα πως αγαπώ και τα δύο εξίσου και έτσι πλέον πιστεύω πως το ύφος των ρούχο μου είναι “asexual”· δηλαδή γυναικεία ρούχα με επιρροές αντρικών και αντίστροφα.


09) Μίλησε μου για την συλλογή σου Άνοιξη-Καλοκαίρι 2012 “le montAge du nuAge”. Ύφος, υφάσματα, χρώματα.
Η συλλογή  «le montAge du nuAge» είναι ίσως η πιο αέρινη συλλογή που έχω βγάλει μέχρι στιγμής και από πλευράς χρωμάτων αλλά και γραμμών. Η γυναίκα λοιπόν φέτος το καλοκαίρι πρέπει να είναι απόλυτα φυσική με ανάλαφρο μαλλί και makeup. Τα ρούχα της είναι πιο αέρινα, με φίνα υφάσματα όπως το μετάξι, η μουσελίνα και το βαμβάκι σε ελαφρές αποχρώσεις όπως το βεραμάν, το γκρι και το κίτρινο. Τέλος, μια τάση που θα δούμε πολύ φέτος το καλοκαίρι, και τα «Ourania_Kay» θα προσαρμοστούν σε αυτή, είναι η λευκή δαντέλα τύπου σεμεν. Πολλά από τα ρούχα μας που παρουσιάστηκαν στην 10η AXDW θα ραφτούν σε τέτοιου είδους υφάσματα. 

Ourania_Kay SS2012 - PHOTO: Fenia Labropoulou

10) Συμμετείχες και φέτος στην 11ηAthensXclusiveDesignersWeek παρουσιάζοντας την χειμερινή σου συλλογή “Stigma” ενώ απέσπασες στο παρελθόν το βραβείο του bestCatwalk. Μίλησε μου για την εμπειρία αυτή.
Η εμπειρία του διαγωνισμού και της απόσπασης του βραβείου ήταν κάτι πολύ σημαντικό για το ξεκίνημά μου. ωστόσο δεν είναι κάτι που με κάνει να επαναπαύομαι. Εν αντιθέση, φροντίζω πάντα να ανεβάζω το επίπεδο των συλλογών μου και των show μου αποδεικνύοντας έτσι σε μένα την ίδια πως άξιζα μια τέτοια διάκριση.

11) Μιλώντας για bestCatwalk, η φετινή σου συμμετοχή στο AXDW συζητήθηκε θετικά όσο καμία άλλη. Η τοποθέτηση μανουαλιών πάνω στην πασαρέλα ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Πως το εμπνεύστηκες;

Τα μανουάλια ως décor (και όχι μόνο αυτά) στην φετινή μας επίδειξη είχαν σκοπό να συμβάλλουν ενεργά στο mood που ήθελα να δημιουργήσω μέσα στην αίθουσα. Γενικά πιστεύω πως ένα show είναι ένα ολοκληρωμένο θέαμα οπότε δεν πρέπει να περιορίζεται σε ένα μόνο στόχο. Φέτος το concept ήταν τόσο δυνατό που θέλαμε ο θεατής να βλέπει, να ακούει, να μυρίζει και να αισθάνεται κάτι απόλυτα ολοκληρωμένο, γι αυτό άλλωστε είχαμε ψεκάσει την αίθουσα και με μύρο.

12) “Stigma” FW 2012: Η χειμερινή σου συλλογή με λίγα λόγια.
Η αρχική έμπνευση του «sTigma» ήταν οι σταυροφορίες. Αυτό όμως στην πορεία άλλαζε καθώς η συλλογή ολοκληρωνόταν και κατέληξε σε κάτι πιο γενικό. Το αποτέλεσμα που βγήκε ήταν ένα πάντρεμα θρησκειών, αντιλήψεων, χρονολογιών και πεποιθήσεων επί του θέματος «θρησκεία», ώστε τελικά το μήνυμα που πέρασε είναι πως η σχέση του καθενός μας με την θρησκεία και την ανώτερη δύναμη είναι κάτι εντελώς προσωπικό και υποκειμενικό. Αυτό νομίζω πως μπορεί να διαπιστωθεί και στα ρούχα τα οποία καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του αγοραστικού κοινού, από τα πιο casual μέχρι τα πιο formal, τα νυφικά και τα γαμπριάτικα. 


ABOUT OURANIA KAY

13) Η OuraniaKay με λίγα λόγια.
Η Ourania_Kay είναι ένα πολύ τυχερό παιδί που έχει καταφέρει να κάνει το «παιχνίδι» της επάγγελμα και είναι πολύ ευτυχισμένη μ αυτό. Είναι πολύ κυκλοθυμική και ενθουσιάζεται με μικρά και «ασήμαντα» πράγματα. Είναι χορτοφάγος, καπνίζει αρκετά και πίνει πολύ καφέ! Πηγαίνει καθημερινά στο κολυμβητήριο και δεν θα μπορούσε να ζήσει χωρίς την Γκοφρέτα (το σκυλί της), και την τερακότα στο πρόσωπό της!

14) Πως θα χαρακτήριζες το δικό σου προσωπικό στιλ;
Συνήθως «boyfriend». Λατρεύω τα φαρδιά σκισμένα jeans, τα t-shirts, τα πολύχρωμα φουλάρια, τα μαλλιά μου πιασμένα όπως να ναι και φυσικά τα ταλαιπωρημένα μου all star.


15) Θα φανταζόσουν τον εαυτό σου σε άλλο ρόλο και όχι σε αυτόν της FashionDesigner;
Στο παρελθόν ναι πολύ εύκολα. Έχω περάσει από διάφορες σχολές (δραματική, σχολή χρηματοοικονομικών- λογιστικής) μέχρι να καταλήξω στην ESMOD. Τώρα πλέον, μετά από δύο χρόνια στην Ελλάδα δουλεύοντας designer, νομίζω πως είναι αδύνατον να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο. Παρόλα αυτά, αν χρειαζόταν να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό στην ζωή μου, θα προσπαθούσα να το κάνω με την ίδια αφοσίωση και να είμαι το ίδιο αποδοτική.

16) Ποιόν σχεδιαστή θαυμάζεις και θα ήθελες να συνεργαστείς μελλοντικά; 
Γενικά θαυμάζω πολύ κόσμο, σχεδιαστές και μη. Οποιοσδήποτε κάνει σοβαρή προσπάθεια στην ζωή του και χωρίς να κοροιδεύει και να ενοχλεί τους γύρω του για μένα είναι άξιος θαυμασμού. 

17) Τι σχέδια έχεις για το μέλλον;
Όσων αφορά στα επαγγελματικά να ασχοληθώ λίγο περισσότερο με τον γάμο,το νυφικό και το γαμπριάτικο ένδυμα. Κάτι που ήδη έχουμε ξεκινήσει από προηγούμενες σεζόν και αγαπάμε πολύ αλλά τώρα θα ασχοληθούμε λίγο πιο εντατικά. Όσων αφορά στα υπόλοιπα θα τα πούμε οι δυό μας στον καφέ!!!


No comments:

Post a Comment