Wednesday 11 January 2012

"Dress2impress" BY IOANNIS GIAMOURIDIS (interview)

Ioannis Giamouridis
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ELPIDA AVRAMELI
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: MIKAEL CHALIKIAS

Μιλώντας μαζί του συνειδητοποιείς πως πρόκειται για έναν άνθρωπο συνετό, low profile και παθιασμένο για αυτό που κάνει ενώ εάν θέλεις να μιλήσεις για τις δημιουργίες του, οι λέξεις που ταιριάζουν απόλυτα είναι πολυτέλεια, εξαίρετο design και άνεση. Ο λόγος γίνεται για τον Ιωάννη Γιαμουρίδη και τις χειροποίητες γόβες που σχεδιάζει ο ίδιος. Το label "Dress2impress" δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις - μερικές από τις πιο καλοντυμένες Ελληνίδες της showbiz, όπως η Δέσποινα Βανδή και η Τάμτα, λατρεύουν να "ανεβαίνουν" στα ψηλοτάκουνα του σχεδιαστή εντυπωσιάζοντας σε κάθε τους εμφάνιση ενώ το μόνο σίγουρο είναι πως οι γόβες "Dress2impress" ήρθαν για να μείνουν.

01) Αρχικά Ιωάννη να σε ρωτήσω, είχες από παιδί όνειρο να ασχοληθείς με το shoe design? Γιατί αν μου πεις "ναι" τότε πρέπει να ήσουν πολύ fashion conscious από πιτσιρικάς!
Από μικρός μου άρεσε να είμαι διαφορετικός σε όλα από τους άλλους, ειδικά στα ρούχα και στα shoes. Όνειρο μου ήταν να δημιουργήσω κάτι που να εντυπωσιάσει και νομίζω ότι όλοι μας πλέον κοιτάμε γύρω μας πρώτα τα παπούτσια.

02) Πώς προέκυψε λοιπόν να ασχοληθείς με τον σχεδιασμό υποδημάτων?
Με έχουν επηρεάσει πολύ τα δέκα χρόνια που έμενα στο Μιλάνο μόνιμα. Νομίζω,από πλευράς αισθητικής είναι πολύ τυχερός όποιος ζει εκεί. Σου προσφέρει απλόχερα, όπου και αν κοιτάξεις γύρω σου, την κομψότητα! Το πρώτο πράγμα που κοιτούσα σε μια γυναίκα ήταν τα πόδια της οπότε αποφάσισα να δημιουργήσω κάτι εντυπωσιακό και sexy, αλλά και άνετο ταυτόχρονα! Αν δεν κάνω ψηλά τακούνια, θα πρέπει να αλλάξω επάγγελμα!

03) Αν δεν κάνω λάθος, η έδρα σου είναι στη Δράμα...
...ναι, το κατάστημά μου είναι στη Δράμα και είμαι χαρούμενος που έρχονται πολλές γυναίκες από διάφορες πόλεις της Ελλάδος για να δοκιμάσουν από κοντά τα χειροποίητα υποδήματα Dress2impress!

04) Δεν σου έχει περάσει όμως από το μυαλό να κατηφορίσεις προς Αθήνα ή Θεσσαλονίκη?
Προς το παρόν όχι! Αν μετακόμιζα θα πήγαινα πίσω στο Μιλάνο όπου σπούδασα και έζησα για δέκα χρόνια.

05) "Dress2impress": μίλησέ μου για την ιδέα που έγινε πράξη, για το όνομα, για τον άνθρωπο που βρίσκεται πίσω από το label.
Η μόδα είναι μια μορφή ελεύθερης έκφρασης και ομιλίας. Μέσα από αυτή μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να λάμψεις, να γοητεύσεις και πάνω απ' όλα να είσαι ο εαυτός σου. Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπά να εξελίσσει τη μόδα και να προσφέρει μικρά έργα τέχνης στα πόδια των γυναικών! Σε μια εποχή που η μόδα είναι πολυτέλεια, η γυναίκα αγοράζει αυτά που κάνουν την καρδιά της να χτυπά πιο δυνατά. Γι'αυτό λοιπόν "Dress2impress".



06) Σε ποια γυναίκα απευθύνονται οι δημιουργίες σου?
Σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστές, μοναδικές και όλα τα βλέμματα να πέφτουν μόνο σε αυτές. Η αλήθεια είναι ότι λίγες γυναίκες μπορούν να αντισταθούν στα ψηλά τακούνια και λίγοι άνδρες μπορούν να αγνοήσουν το αποτέλεσμα. Οι άνδρες ομολογούν με απόλυτη ειλικρίνεια ότι τα ψηλά τακούνια διεγείρουν τη σεξουαλική τους διάθεση! Μέχρι και ταινία έκανε ο Αλμοδόβαρ: Tacones Lejanos. Τα ψηλά τακούνια δίνουν γοητεία και η γοητεία προσφέρει δύναμη σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον. Είναι σύμβολο του σεξ, σύμβολο εξουσίας ενώ παράλληλα τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Μια γυναίκα μπορεί να φορέσει ένα ζευγάρι "Dress2impress" και ένα τζιν παντελόνι και να είναι το ίδιο καλοντυμένη όσο αν το συνδύαζε με μία βραδινή τουαλέτα.

07) Τι είναι αυτό που κάνουν τα high heels "Dress2impress" τόσο ξεχωριστά?
Το μυστικό τους κρύβεται στο τρίπτυχο: design, ποιότητα υλικών και υψηλή εξειδίκευση στη χειροποίητη κατασκευή παπουτσιών. Για να προσαρμόσουν τα τακούνια τέλεια στα παπούτσια, οι τεχνίτες μου στο εργαστήριο τοποθετούν πέντε καρφιά σε ειδική γωνία και απόσταση, σε διάταξη που μοιάζει με ποτήρι κοκτέιλ μαρτίνι. Ένα ειδικό πιστόλι με συμπιεσμένο αέρα χρησιμοποιείται για να καρφώσουν τα καρφιά στη θέση τους και σαν άγγιγμα τελειώματος μπαίνει μια βίδα μέσα από τη σόλα και το τακούνι. Οι εσωτερικές σόλες που χρησιμοποιώ για τα ψηλοτάκουνά μου δημιουργούνται από μια βάση από κυτταρίνη και βαμβακερές ίνες για να απορροφούν την υγρασία. Έπειτα κολλάμε σε αυτό αρκετά άλλα υλικά για να σχηματίσουν ένα είδος σάντουιτς στην περιοχή κάτω από τα δάχτυλα και την κούρμπα του ποδιού έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι μαλακό και εύκαμπτο, ενώ τα παπούτσια να είναι συγχρόνως πολύ ανθεκτικά. Ένα ζευγάρι από ατσαλένιες ράβδους, λεπτές σαν σπαγγέτι, περνάνε από το τακούνι μέχρι τη σόλα του παπουτσιού για να διατηρηθεί η αρχιτεκτονική του. Η άνεση δεν είναι θέμα ύψους του τακουνιού αλλά ισορροπίας και σωστού καταμερισμού του βάρους. Όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία, τα σχήματα και τις αναλογίες. Το παπούτσι πρέπει να ταιριάζει σε κάθε πόδι. Δεν είναι απλά ένα αντικείμενο τέχνης.

08) Στην πρόσφατη συμμετοχή σου στο "Pillbox" (στην Θεσσαλονίκη) σε άκουσα να λες χαριτολογώντας πως "..δεν φτιάχνω μπότες, αλλά να η πρώτη μου απόπειρα". Τι περιλαμβάνει λοιπόν το label σου?
Η συλλογή μου αποτελείται από 14ποντες γόβες. Θα έλεγα πάντως ότι το πιο δυνατό κομμάτι της συλλογής μου είναι τα ankle boots, τα οποία παρουσίασα σε διάφορες εκδοχές.

09) Λειτουργεί και το official online shop σου. Ποια είναι η διεύθυνση και πως μπορεί κάποιος να παραγγείλει?
Η διεύθυνση είναι eshop.dress2impress.gr και μπορείτε να παραγγείλετε ηλεκτρονικά το είδος της επιλογής σας χρησιμοποιώντας έναν από τους τρόπους αναζήτησης στην ιστοσελίδα ή σερφάροντας στον ηλεκτρονικό μας κατάλογο. Για να χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρονική παραγγελία θα πρέπει να γραφτείτε μέλος στο eshop συμπληρώνοντας τα στοιχεία που απαιτούνται στη σελίδα εγγραφής. Μπορείτε όμως να παραγγείλετε και τηλεφωνικώς τα είδη της επιλογής σας στο τηλέφωνο 2521 101697.

10) Οι πιο καλοντυμένες Ελληνίδες φοράνε είτε σε καθημερινές τους εμφανίσεις είτε on stage δικές σου δημιουργίες. Την περίμενες αυτή την εξέλιξη?
Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα τόσο γρήγορα την εξέλιξη αυτή και αυτό με τιμά πάρα πολύ και μου δίνει την δύναμη να βελτιωθώ ακόμα περισσότερο. 


11) Τι είναι "επιτυχία" και τι θα θεωρήσεις για σένα προσωπικά "επιτυχία"?
Επιτυχία είναι να κάνω τόσες πολλές γυναίκες ευτυχισμένες και καθημερινά να μου δείχνουν την αγάπη τους.

12) Έχεις σκεφτεί να σχεδιάσεις ανδρικά υποδήματα? Σου το έχουν ζητήσει?
Ναι, μου το έχουν ζητήσει αρκετές φορές αλλά εμένα το μυαλό μου είναι στη γυναίκα (γελάει). Δηλώνω πιστός σε αυτό που κάνω και το οποίο δίνει χαρά σε πολλές γυναίκες αλλά παράλληλα και σε πολλούς άντρες.

13) Εξωτερικό θα έφευγες? Είναι μια αγορά που σου προκαλεί επιχειρηματικό ενδιαφέρον?
Έχω επιστρέψει πρόσφατα στην Ελλάδα και θα ήθελα να κάνω τους Έλληνες να είναι υπερήφανοι με τη δουλειά μου. Ελπίζω μέσα στο 2012 τα "Dress2impress" να κοσμούν τις βιτρίνες μιας luxury boutique στο κέντρο του Μιλάνου.

14) Σου το εύχομαι ολόψυχα! Ιωάννη, πως κρίνεις το shoe design στην Ελλάδα? Υπάρχει έδαφος? Θα έχει μέλλον?
Μου αρέσει που δίδεται η ευκαιρία σε νέα άτομα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους πιο εύκολα από ό,τι σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα με ξενερώνει που σαν σύνολο οι Έλληνες έμμεσα ή άμεσα απορρίπτουν το ελληνικό προϊόν και θεοποιούν το ξένο. Το shoe design στην Ελλάδα, εάν εξαιρέσουμε πέντε εταιρίες που σταδιοδρομούν και στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία, νομίζω πως είναι σε χαμηλό επίπεδο. Για μένα στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ο ξεχωριστός Δούκας Χατζηδούκας. Τώρα, εάν υπάρχει μέλλον? Εδώ δεν ξέρουμε εάν υπάρχει μέλλον για την ίδια μας τη χώρα και τι μας επιφυλάσσει...


15) Τι συμβουλεύεις την Ελληνίδα να προσέχει κατά την αγορά ενός high heel?
Μια γυναίκα που φοράει συχνά ψηλά παπούτσια μπορεί να καταλάβει απευθείας εάν ένα παπούτσι έχει ελάττωμα ή όχι. Θα πρέπει να έχει σταθερότητα. Όπως το πόδι στηρίζει όλο το σώμα έτσι και το παπούτσι στηρίζει όλη την εμφάνιση. Παρ' όλα αυτά δεν είναι όλα σωστά ζυγισμένα. Ιατρικά αποδεδειγμένα ένα παπούτσι δεν μπορεί να έχει τακούνι πάνω από 10 εκατοστά. Για το λόγο αυτό έρχεται η "φιάπα", φανερή ή εσωτερική που πρέπει να μειώνει τη διαφορά. Δηλαδή, όταν ένα παπούτσι έχει τακούνι με ύψος 14 εκατοστά, η φιάπα θα πρέπει να είναι 4 εκατοστά ώστε να μειώνεται η διαφορά στα 10.

16) Ιωάννη, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια?
Θα ήθελα να δημιουργήσω ένα δικό μου μοναδικό χώρο στην Αθήνα. Επίσης, τα "Dress2impress" να βρίσκονται σε κάποια hotel Boutique στη Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα και Σαντορίνη. 


No comments:

Post a Comment