Monday 14 November 2011

COMMON PEOPLE LIKE US !!! - THE PLAYMOBIL EXHIBITION

NIKOS RAKKAS
PHOTOGRAPHY: ELPIDA AVRAMELI
INTERVIEW: MIKAEL CHALIKIAS


WHO IS NIKOS RAKKAS
Ο Νίκος Ράκκας γεννήθηκε το 1974 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε διακόσμηση εσωτερικού χώρου ενώ είναι εκείνος που κρύβεται πίσω από τις εικαστικές βιτρίνες στα καταστήματα Lakis Gavalas, LAK, Burberry και Dsquared σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Ως φωτογράφος έχει εργαστεί σε διάφορα έντυπα και σε θεατρικές παραστάσεις στο Κ.Θ.Β.Ε και στο Χοροθέατρο του Κωνσταντίνου Ρήγου. Πήρε μέρος στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό φωτογραφίας που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, οπού διακρίθηκε και συμμετείχε στην ομαδική έκθεση στο Παρίσι.

Η πρώτη προσωπική του έκθεση στο Art House στη Θεσσαλονίκη είχε τον τίτλο "We hate it when our friends become successful" και συμπεριελάμβανε πορτραίτα φίλων και γνωστών καλλιτεχνών. Ακολούθησε η δεύτερη προσωπική του έκθεση στο Pall Mall Deposit στο Nοtting Hill του Λονδίνου με τίτλο "Daydreamer" οπού παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα πορτραίτα με τις φιγούρες PLAYMOBIL με πολύ θετική ανταπόκριση από τον τύπο. Γίνεται αναφορά από τις έγκυρες εφημερίδες The Guardian και The Independent  καθώς και από τοπικά free press και sites του Notting Hill. 

Τον Φεβρουάριο του 2010 συμμετέχει στο διαγωνισμό φωτογραφίας The Athens Voice και του Δήμου Αθηναίων και παίρνει το πρώτο βραβείο. Η απονομή και οι ομαδική έκθεση έγινε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Παίρνει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και project όπως το 7Ply Skate Festival στην Τεχνόπολη, στην Cheap Art, στο Reworks Festival κ.α


COMMON PEOPLE (LIKE YOU) - THE EXHIBITION


Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη η TossGallery παρουσιάζει από 03.11 έως και 23.11.2011 τη νέα ενότητα έργων του Νίκου Ράκκα με τίτλο "Common People (Like You)". Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης και Λέκτορας Α.Π.Θ. Σάνια Παπά. 

INFO ABOUT
Σε μια εποχή επιταχυνόμενης επανάληψης, μαζικής διάδοσης και υπερπαραγωγής της ψηφιακής εικόνας ο Νίκος Ράκκας οικειοποιείται το παιχνίδι και συγκεκριμένα τα Playmobil από την τεράστια προσωπική συλλογή του και δημιουργεί σκηνοθετημένες καταστάσεις καθημερινότητας με έντονη αίσθηση της υπέρβασης της πραγματικότητας υπέρ μιας νέας οπτικής, σχεδόν μεταφυσικής φυγής. Ο φωτογράφος αντιπαραθέτει τις μικροκλίμακες του παιχνιδιού στον εξωτερικό δημόσιο χώρο και δημιουργεί δομημένα πλαίσια σκηνών και στιγμιότυπων .Όλα εμφανίζονται ονειρικά, υπερβολικά, άκρως ποιητικά και "παιχνιδιάρικα".

Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑ PLAYMOBIL...
"Νιώθω ότι υπήρχε από πάντα. Με θυμάμαι από μικρό να χάνομαι στον κόσμο τους με τις ώρες. Αργότερα, για λίγα χρόνια χαθήκαμε ώσπου κάποια στιγμή, σε διάφορες έρευνες που έκανα για να βρω ωραία αντικείμενα για τις βιτρίνες που κάνω "εμφανίστηκαν" ξανά μπροστά μου! Σε παλιές εκδόσεις ή σε διάφορα καινούργια σχέδια, πολύ νέες και διαφορετικές φιγούρες από αυτές που υπήρχαν. Και ξεκίνησε ... ή μάλλον συνέχισε η συλλογή! Άρχισα να τα φωτογραφίζω όταν μου έγινε πρόταση να κάνω έκθεση με τις φωτογραφίες μου στο Λονδίνο. Μέχρι τότε φωτογράφιζα μόνο πρόσωπα - τους φίλους μου και αρκετούς καλλιτέχνες για περιοδικά. Τότε σκέφτηκα να παρουσιάσω κάτι φρέσκο σε μια τέτοια πόλη που αγαπά τόσο την τέχνη. Έτσι, έχοντας παραπάνω από ένα χρόνο μπροστά μου, ετοίμασα την πρώτη ενότητα με πορτραίτα Playmobil που ονειροπολούν ... σαν κανονικοί άνθρωποι με τον τίτλο "Daydreamer". Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα ... Η συλλογή μεγαλώνει, ψάχνοντας παντού για σπάνιες φιγούρες και πάντα υπάρχουν μέσα στην τσάντα μου - έτοιμα για φωτογράφιση!"


ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑ...
"Μακρινά μελλοντικά σχέδια δεν κάνω ποτέ. Συζητάμε με την Σάνια Παπά που έχει επιμεληθεί την έκθεση "Common People (Like You)" να την παρουσιάσουμε και σε άλλα μέρη, αρχικά στην Αθήνα. Έχω πάρει τόσο καλό feedback από πάρα πολύ κόσμο και νομίζω ότι ενδιαφέρει πολλούς μια τόσο διαφορετική εκδοχή του αγαπημένου τους παιχνιδιού! Αυτό που θέλω να δουν είναι ... κοινοί καθημερινοί άνθρωποι με συναισθήματα! Ασχέτως αν είναι πλαστικοί και ύψους μόλις 7.5 εκ! Αυτό που με έχει ενθουσιάσει και εκεί υπάρχει μέλλον είναι η τεχνική Stop Motion που κάναμε, για το βιντεάκι που ετοιμάσαμε σαν trailer για την έκθεση. Επίσης άρεσε πολύ στον κόσμο και ήδη ετοιμάζουμε τη συνέχεια!"


Η έκθεση του Νίκου Ράκκα "Common People (Like You)" θα διαρκέσει μέχρι και τις 23.11.2011 στην Toss Gallery (Βηλαρά 1 & Συγγρού - Θεσσαλονίκη). Σπεύσατε! 

3 comments:

  1. Μπρίλιαντ!

    πι. ες: από που μπορώ να αγοράσω αυτά τα playmobil;

    xx
    N.

    ReplyDelete
  2. Δεν είναι ?? :) Τα αγαπήσαμε !!
    Όλοι οι πίνακες είναι προς πώληση, τους οποίους μπορείς να αγοράσεις κατά τη διάρκεια της έκθεσης !

    ReplyDelete